a
   
 
utazások
klettersteig
turak
fotóalbum
magamról
fórum
linkek
 
   
 
Bevezetés  1  2  3  4  

Taiwan (Tajvan) központi részén, az egész szigeten észak-déli irányban végighúzódó, óriási, összefüggő hegylánc nagyjából felénél emelkedő hegyeket Taiwan szent hegységeként tartják számon. Ez a Jade-hegység, aminek legmagasabb régiójában a Yushan Nemzeti Park óvja féltékenyen a mesés csúcsokat és a páratlan növény és vadvilágot a jövő számára.
A hegység nevét is adó jáde, egy bizonyos féldrágakő, ami az ősi Kínában igen fontos, és megbecsült szerepet töltött be. A jádét az erény szimbólumának tartották, különböző kultikus és dísztárgyakat már sok ezer éve faragnak mesterek ebből a leginkább zöldes színű ásványból. (Egy bizonyos fajtáját nefrit néven ismeri a tudomány)
A Jade-hegység legmagasabb csúcsa egyben Taiwan legmagasabb pontja is, és előkelő helyen szerepel a kelet-ázsiai hegyek rangsorrendjében is. Ez a Jade fő csúcsa, a Yushan, ami a maga 3952 méteres magasságával igazán komoly hegynek minősül. Bár Taiwan meglehetősen délen fekszik (a ráktérítő metszi keresztül, ami amerikai viszonylatban kb, Kubának, afrikai viszonylatban pedig a Szahara közepének minősül), legmagasabb csúcsait télen hó borítja, ami meggátolja a túrázást, mivel a hatóságok csak hóolvadás után engedélyezik a mozgást a hegyen.
A hegység több irányból is megközelíthető, de a belső területek csak gyalogosan járhatók. A csúcstömb és környéke keleti irányból a Tataka - látogató és hegymászó központból érhető el a legegyszerűbben.
Több nagytestű, különleges állatot is megfigyelhetünk ha szerencsések vagyunk a Jade hegységben. Unicumnak számít a tajvani fekete medve, a tajvani vaddisznó, vagy akár a tajvani makákó.

 
 
   
 
© 2010 by HoTaRo      copyright      sitemap      website made by textor