a
   
 
utazások
klettersteig
turak
fotóalbum
magamról
fórum
linkek
 
   
 
Bevezetés  1  2  3  4   5   6   7   8  

Mint valami érett trópusi gyümölcs, vagy egy megnyúlt könnycsepp az óceánban Kína partjainál. Ennek tűnik Taiwan, vagy Tajvan magyarosabban, ha az atlaszban rápillantunk. De akinek csak térkép-e táj, nem tudja mit is rejt a felszín a valóságban, gyártelepeken és zsúfolt városokon túl.
Mert, hogy sok mindent rejt az nem kétséges, több hétre való látnivaló akad itt, úgyhogy aki ide készül kösse fel jól a gatyáját, mert lesz mit néznie.
Száguldhatunk a szigeten nagy sebességű szupervasúttal és lepukkant minibusszal egyaránt, egyik helyről a másikra jutásunkat csak földcsuszamlások, kőomlások és földrengések miatt lezárt utak nehezíthetik meg.
Taiwan örökké párás felszínéből óriási hegyláncok törnek az égbe, szinte végig a sziget egész hosszában, a nyugati part, laposabb, mezőgazdasági művelésre alkalmas területeit leszámítva. Egy sereg háromezres csúcsot hódíthatunk itt meg, nem beszélve a sok közel négyezres hegyről, amik a téli időszakban még ezen a szélességen is hóval borítottak. Legmagasabb pontja a Yushan (3952m).
A hegyvidéki területeken egymás hegyén hátán vannak a nemzeti parkok és egyéb védett területek, és ázsiában, vagy a távol-keleten egyedülálló módon, nyugati, alpesi jellegű sűrű túraútvonalhálózattal rendelkezik. Hiába, sportos nép a taiwani-kínai. Hiszen Taiwan önállósága is bizonytalan, Kínához tartozik is meg nem is, de akárcsak Hong Kong, ők is önálló pénzzel (új taiwani dollár) rendelkeznek. Viszont Hong Konggal ellentétben itt senki sem beszél angolul, és az utcákon buszmegállókban, stb, sem találkozunk angol feliratokkal. Egyes közlekedési táblákon, hotel kiírásokon és a reklámok márkanevein kívül nincs számunkra olvasható betűkkel írott szöveg sehol.
Van viszont kaja minden mennyiségben, minden sarkon, minden utcában tucatjával kisebb- nagyobb lóbüfék kínálják a helyi, magyar szájíznek egy kissé... hogyismondjamcsak... nem annyira finom étkeiket fillérekért. Nagyon kell válogatnia annak, és szerencsés kézzel „belenyúlni” a kínálatba annak, aki jól akar lakni, vagy egy igazán jóízűt akar enni, de választék az van. Ahhoz kétség nem férhet. Gyengébbek kedvéért elárulom, hogy az egy főre jutó amerikai gyorsbüfék számát tekintve Taiwan  a világ egyik éllovasa lehet. A nagyobb városokban az ember bármerre indulhat 3 percen belül hamburgeresbe botlik. Mondjuk van helyi hálózat is, amit érdemes kipróbálni.
A nyugati part sűrűn lakott és sűrűn „rizsezett” sík vidékeiről ha elindulunk a hegyek felé, először óriási pálma és banánültetvényekbe botlunk, majd ezer méteres magasság környékétől, ahol a domborzat alkalmas hozzá, teaültetvényeket találunk. Aztán ahogy megyünk egyre följebb, úgy válik a táj egyre szebbé, meredek domboldalak és sziklafalak emelkednek mindenfelé, és a közöttük kacskaringózó utak örökös veszélynek vannak kitéve. A hirtelen lezudúló esők folyamatosan hordják le a termőtalajt bazinagy sziklákkal a meredek dombokról, állandóak az útlezárások, útépítések, útleszakasások. A Chiayi-tól Alishan-ig tartó mintegy 70 kilométernyi útszakaszon vagy 10 helyen zajlott szikla eltakarítás, támfalépítés, útaládúcolás, stb. egy sima hétköznapon, és én laikus szemmel ezeket a munkákat meglehetősen meddőnek ítéltem meg. Az első komolyabb eső hazavágja majd, amit csináltak...
Aztán a magasabb régiókban végre elérjük Taiwan egyik védett kincsét, a taiwani vörös cipruserdőket, ami szerencsére a mai napig nagyobb összefüggő foltokban megmaradt. Az alishnai nemzeti erdő ösvényein hihetetlen látványban lehet részünk, az 1500-2000 éves fák között bolyongva.
A Yushan Nemzeti Parkot a Jade-hegységben (Taiwan szent hegyvidéke) Alishan felől tudjuk célszerűen megközelíteni, és ha utazásunk előtt felkészülünk a hegyből, nem érhet minket olyan meglepetés, hogy le van zárva a legfelső régió, mivel még havasak a csúcsok, és itt a téli túrázást nem tolerálja kellőképen a hatóság.
Mondjuk én sem készültem téli viszonyokra, úgyhogy fájó, de egyben nyugodt szívvel mondtam le a csúcs meghódításáról. Szerencsére a hómentes régióban a túrázás nem volt tiltva, így sikerült nyernem egy aprócska bepillantást a Jade-hegység csodálatos világába.

 
 
   
 
© 2009 by HoTaRo      copyright      sitemap      website made by textor