a
   
 
utazások
klettersteig
turak
fotóalbum
magamról
fórum
linkek
 
   
 
Bevezetés  1  2  3  4  5  6  7  8  9  

Vissza

De szerencsére itt van Bukhara (Buhara, Buhoro). A lehangolóan sivár, modern külváros egy tündéri óvárost rejt, olyan elképesztő építészeti csodákkal, ami párját ritkítja az egész világon, és a központ központjában a hajdani fürdőmedence ma tavacskává alakított partján este, amikor kigyúlnak a fények, üldögélni maga a testetöltött mese.
Nagy a kontraszt Bukhara és a talán legismertebb város, Samarkand között. Samarkandban nyomát sem találjuk hangulatos óvárosnak. Kapunk viszont cserébe egy hangulatos, élettel teli, nyüzsgő, szökőkútvárost. Parkok és szökőkutak egymás hegyén hátán. Annyi szökőkutat egy nap alatt még életemben nem láttam, mint Samarkandban. És természetesen ott a Registan, ez a monumentális „medressa”-központ, ahol az embernek tátva marad a szája a méretek láttán.
És akkor még Hiváról (Khiva) nem beszéltünk, ahol talán a legélesebben kapjuk meg az „ősi” élményt, a fallal körülvett óvárosban (Ichon-qala). Ennyire koncentráltan ennyi szépséget talán még Bukharában sem látni. Paloták, minaretek, medress-ek, fürdők, egymás „hegyén-hátán”, sikátorokkal, bazárokkal...nem szabad kihagyni...

 
 
   
 
© 2008 by HoTaRo      copyright      sitemap      website made by textor